Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?
Şeffaf plak tedavisi diş teli tedavisinde olan klasik cam, porselen ve metal tellerin kullanılmadığı, dışarıdan bakıldığında belli olmayan, kişiye özel hazırlanan ve şeffaf plaklar kullanılarak gerçekleştirilen bir diş tedavisidir.
Şeffaf Plak Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Şeffaf plak tedavisi çapraşık dişlerde, aralıklı diş yapısında, üst ve alt çenenin uyumlu olarak kapanmadığı durumlarda çene genişletilmesi için uygulanmaktadır.
Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Öncelikle şeffaf plak tedavisi için başvuran kişilerden alınan ölçüler 3 boyutlu bir tarayıcı tarafından taranarak kişiye özel bir plak üretilir. Bu noktada dişlerin haftalık değişimleri bir simülasyon üzerinden kişilere anlatılması önemlidir. Eğer kişi diş plak tedavisi sonucu oluşacak görüntüyü kabul ediyorsa plaklar teslim edilir ve böylece tedavi süreci başlamış olur. Son olarak plakların haftalık olarak değişmesi gerektiği kişiye aktarılır.
Şeffak Plak Tedavisinin Avantajları Neler?
× Şeffaf plağın en önemli avantajı herhangi bir tel görünümüne sahip olmadan kişinin memnun olmadığı diş yapısını düzeltmesidir.
× Kişi şeffaf plakları gün içerisinde kendi kendine çıkarabildiği için rahattır.
× Şeffaf plağın takıp çıkarılabilme avantajından dolayı ağız bakımı daha kolaylıkla yapılır.
× Şeffaf plağın takıp çıkarılabilme avantajından dolayı yemek yerken daha kolaylık olur.
× Diş teli tedavisiyle kıyaslandığında diş tellerinin dişlere uyguladığı güç sonrası kişide oluşan ağrı şeffaf plakta en az yaşandığı için şeffaf plak fazlasıyla bir avantaja sahiptir.
× Yine diş teli tedavisiyle kıyaslandığında diş teli tedavisinde oluşan yanak ve dudak sürtünmeleri sonucu oluşan yaralar şeffaf plak pürüzsüz yüzeye sahip olduğu için şeffaf plak tedavisinde görülmemektedir.
× Şeffaf plak tedavisi bazı durumlarda diğer tedavilere göre daha hızlı sonuç verebilir.
× Şeffaf plak dışarıdan bakıldığında fark edilmediği için estetik bir görünüm sağlamasının yanı sıra kişinin sosyal hayatında kaygılanmamasını sağlamaktadır.
Şeffak Plak Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Şeffaf plaklar diş yerleşimleri sürekli olarak değiştiği için haftalık olarak değiştirilmelidir. Bundan dolayı şeffaf plaklar için özel bir bakıma ihtiyaç olmasa da plakların kendi kutusunda tutulması, yemeklerden önce ve sonra su ile yıkanması gerekir. Plaklar daha uzun süreli kullanılacaksa özel temizleyici partiküller ile plakların aynı kap içerisinde bekletilmesi gerekmektedir.
Şeffaf Plak Tedavisinde Kontroller Ne Sıklıktadır?
Diş tedavilerinde uzun bir tedavi sürecinin yaşanmasının yanı sıra kişilerin doktor kontrollerine aksatmadan gitmesi açısından da çok önemlidir. Şeffaf plak tedavisinde süreç en baştan planlandığı için kontrol süreci kişinin isteğine göre yönetilse de genel olarak ayda bir veya iki ayda bir kontrol gerçekleştirilmektedir.
Şeffaf Plak Tedavisi Yeme ve İçmeye Engel midir?
Diş teli tedavisinde yasak olan yiyecek ve içecekler braketlere zarar verme riski olduğundan dolayı yasaktır. Şeffaf plak tedavisinde braketler ve sabitleyici parçalar olmadığı için hiçbir yiyecek ve içecek yasak değildir. Yalnızca gazoz, kola gibi asitli içecekler diş dokusuna zarar verebileceği için tüketimleri minimuma indirilmelidir.
Şeffaf Plak Tedavisinde Tüketilen Yiyecek ve İçecekler Plağın Rengini Değiştirir mi?
Çay, kahve, sigara ve içeriğinde renklendirici bulunan yiyecek ve içeceklerin uzun dönem tüketilmesinde plağın rengini değiştirme etkisi bulunmaktadır. Ancak şeffaf plak tedavisinde plaklar haftalık olarak değiştirildiği için plaklarda gözle görülür bir renk değişikliği yaşanmamaktadır.
Şeffaf Plak Tedavisi Konuşmayı Etkiler mi?
Şeffaf plak tedavisinde alışma süreci geçene kadar yani 1-2 hafta kişiler peltek konuşma gibi farklılıklar görülebilir fakat alışma süreci geçtikten sonra normal konuşmaları arasındaki fark ortadan kalkmaktadır.